Capture outdoor wedding

This gallery contains 12 photos.

Advertisements

Gallery | Leave a comment

Konvo ke 46 & Pesta Konvo UTM

Tahniah kepada crew-crew dan para garduan yang menjaya Majlis Konvo ke 46.  Selamat Berbakti pada negara dan crew-crew kamu memang terbaik.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Pengambilan Gambar Kelajuan Tinggi

salam.

Hari saya bercerita tentang pengambilan gambar berkelajuan tinggi. Apa itu dia ya? Contohnya gambar sports, lumba kereta – F1 & Moto GP, dan lain-lain aktiviti yang ada kaitan dengan kelajuan. Apa yang anda perlukan dan perlu tahu untuk mengambil gambar ‘highspeed’?

Ia sebenarnya ada kaitan dengan ‘Shutter Speed’ Bagaimana kita memahami cara ‘Shutter Speed’ berfungsi dalam sebuah kamera.  Berikut adalah perkara penting mengenai ‘shutter speed:

  1. Shutter speed diukur dalam saat – atau kebanyakan body camera bersamaan saat. Semakin besar bukaan ‘denominator’ semakin laju speed ( cth 1/1000 lagi laju dari 1/30)
  2. Speed yang selalu digunakan – selalunya dalam keadaan biasa kita gunakan speed 1/60 atau 1/80 jadi untuk gambar-gambar statik or portrait tapi untuk imej yang laju untuk mengikut pergerakan tersebut kamera akan bergoyang dan hasil gambar akan blur.
  3. Untuk gambar pergerakan yang laju selalu kita ada 2 pilihan iaitu kit a boleh guna mode sport atau guna mode  Manual iaitu shutter speed dalam 1 / 2000 f2.8 – f4  iso 400  mengikut keadaan outdoor or indoor. Dapat la, kita pegunkan subject yang kita nak ambil. Rajin2 tukar speed sehingga dapat Photo yang dikendaki.

Berikut contoh-contoh gambar yang mengunakan high speed:

This slideshow requires JavaScript.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Bermain Dengan Low Light

salam semua..

Hari ini saya bercerita dengan low light.  Saya pun tidak banyak pengalaman mengenai pengambilan gambar dalam suasana low light tapi boleh la  setakat berkongsi sedikit pengalaman dan ilmu yang ada.

Low light bermaksud pengambil gambar dalam keadaan cahaya yang sedikit. (Pemahaman Saya) . Pengambilan gambar dalam keadaan cahaya yang sedikit, kita kena bermain dengan shutter speed dan aperture.  Bermain dengan low light ini kita kena la bersabar dan terus mencuba pelbagai shutter speed dan aperture. Kalau dah banyak pengalaman pun sama, tapi senang sikit kot.

Selalaunya ISO yang digunakan mestilah yang paling rendah contoh iso100 atau ada lain-lain kamera ada sampai iso200. Speed pula mestilah bawah 5 saat, 10 saat atau 20 saat dan aperture pula yang paling kecil sekali f20 atau f22. Berikut adalah contoh-contoh gambar yang diambil dalam keadaan low light :

This slideshow requires JavaScript.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Packcage Perkahwinan

Salam…

  • Pakej A – custom album saiz 12 X 15.5 “
  • Cover 2 hari – termasuk majlis pernikahan, bersanding dan outdoor serta majlis khatam Al-Quran, dan Majlis berinai.
  • Free Frame Gambar 12RR dan 12RR Gambar
  • Free Gambar 2 keping 8RR
  • DVD copy untuk semua gambar majlis.
  • RM 2000
  • Pakej B – custom album saiz 12 X 12 “
  • Cover 2 hari – termasuk majlis pernikahan, bersanding dan outdoor serta majlis khatam Al-Quran, dan Majlis berinai.
  • Free Frame Gambar 12RR dan 12RR Gambar
  • Free Gambar 2 keping 8RR
  • DVD copy untuk semua gambar majlis.
  • RM 1800
  • Pakej C – custom album saiz 12 X 8″
  • Cover 2 hari – termasuk majlis pernikahan, bersanding dan outdoor serta majlis khatam Al-Quran, dan Majlis berinai.
  • Free Frame Gambar 12RR dan 12RR Gambar
  • Free Gambar 2 keping 8RR
  • DVD copy untuk semua gambar majlis.
  • RM 1600
Posted in Uncategorized | Leave a comment

Ikatan 2 Hati

Lokasi : Banjaran Kempas

Dewan TNB Kempas

Jurufoto : Abul, Nizam, Jabot, Baby Foto

Syukur kepada Allah SWT kerana jobs di kempas berjalan dengan baik dan lancar. Cuaca pun baik walaupun lewat petang mendung tapi tidak hujan melegakan kami ( Jurufoto ). Pasangan pengantin pun Spoting amat sangat, senang kerja kami.

Saya hari itu, dengan rasmi nya menggunakan lens baru iaitu AF Nikkor 50mm f/1.8D. Lens yang sesuai untuk gambar Portrait dan saya amat teruja dengan penghasilan gambar dari lens tersebut. Berikut diselitkan berapa gambar daripada lens baru. Enjoy k

This slideshow requires JavaScript.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Unique & Personalized Gifts

Gifts for someone u love

Promosi hebat, hadiah untuk yang tersayang….. BELI jangan tak beli…..

Hadiah

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Mengenali Mode dalam sebuah Camera

Tahu kah anda, dalam sebuah camera DSLR or compack terdapat ‘Modes’ yang boleh digunakan untuk kesesuaian keadaan atau persekitar. Untuk mendapat suatu gambar yang terbaik, modes camera mestilah digunakan dengan cara yang betul. Jadi gambar yang akan jadi terbaik dari segi colour, white balance dan lain-lain lagi. Berikut adalah keterangan lanjut ‘Modes’

(sumber gambar dari – http://www.informationaddicts.com/camera-modes-made-easy)

Saya akan terangkan secara mudah apa dan bagaimana mode-mode ini mempengaruhi gambar yang akan anda hasilkan. *memandangkan penerangan kali ini tertumpu kepada kes-kes macam kawan saya itu, jadi saya akan tekankan kepada penggunaan mode automatic. Abaikan mode-mode yang M, A, S, P atau Tv, Av semua tu ok…

Mode Portrait atau Potret : Seperti namanya, ianya berguna untuk anda mengambil gambar portrait di “siang” di mana sumber pengcahayaan lebih kuat. Siang kan… mesti la ade matahari atau, Indoor portrait di kawasan yang terang. Ianya juga akan turut mempengaruhi sistsem Auto Focus anda. Memandangkan kini, kebanyakan kamera kompak mempunyai teknologi Face Detection .

Mode Landscape atau Pemandangan : As the name implies, cheewaahhh ! Ianya sangat berguna ketiak ketika anda mengambil gambar2 pemandangan yang indah ciptaan tuhan… Kenapa pakai mode ni? pakai mode lain pun keluar gamba? Begini, dalam lens anda tu, ada satu mechanism bernama Aperture. Bila mode landscape digunakan, aperture tersebut akan mengecil untuk membolehkan gambar yang dihasilkan mempunyai kawasan yang berada dalam focus seluas mungkin atau lebih dikenali sebagai Depth of Field . Apabila aperture yang digunakan kecil, Ianya akan turut mempengaruhi sharpness gambar tersebut.

Night Portrait Mode – Mode ini pula bersesuaian untuk digunakan jika korang nak ambil gamba kawan2 korang waktu malam…  Mode ni, akan membuatkan kamera korang akan mengira Exposure yang balance untuk meng-expose-kan subjek korang iaitu kawan2 korang beserta background korang sekali. Ianya bukanlah membuatkan background korang terang sebagaimana subjek korang, tetapi, ianya membuatkan background korang tak la gelap gelita… Ianya juga akan menyebabkan kamera anda menggunakan tahap sensitiviti ISO yang tinggi bergantung pada kamera masing2…  Walaubagai manapun, saya menasihatkan korang supaya menggunakan tripod sekiranya anda perlu menggunakan mode ini.

Night Mode – Night mode ini bersesuaian jika korang nak ambil gambar ketika malam… Ataupun sumber cahaya yang malap… Ianya juga akan menyebabkan kamera korang menggunakan tahap sensitiviti ISO yang tinggi bergantung pada kamera masing2…

Macro Mode – Mode macro ini akan membenarkan camera  korang mencapai jarak fokus yang lebih dekat. Dimana, camera s korang akan mampu untuk fokus pada objek2 yang berdekatan dengan lensa. Ianya secara tak langsung membuatkan subjek  korang kelihatan lebih besar dan dekat.

6 Sport Mode – Mode ini sangat berguna jika s korang di dalam situasi dimana s korang perlu meng-freeze-kan subjek s korang. Contohnya, ketika anak2 s korang sedang berlari-lari di taman, pasti korang nak ambil gambar diorg untuk kenangan masa depan kan…? kalau pakai mode portrait, nescaya akan kabur lah gamba tersebut… *kenapa & mengapa? akan diterangkan later dalam entry yang lain…

Gunakan mode ini untuk mengambil gambar sukan ataupun candid… Kerana kamera korang akan menggunakan kelajuan shutter yang lebih laju untuk meng-freeze-kan subjek  korang… Tak percaya? ambil kamera s korang dan tangkap gambar kipas korang yang sedang berpusing. Jumpa lagi.

sumber daripada: http://www.belajarkamera.com

Posted in Uncategorized | Leave a comment

The Rule Of Third

Salam sejahtera.

Hari ini ingin menyentuh perkara yang penting dalam seni fotografi iaitu ‘the rule of third’.

Apa itu Rule of Third? Ia bole didefinasikan sebagai satu teknik asas dalam seni foto berkenaan kedudukan imej semasa pengambilan gambar. Dalam setiap Kamera DSLR atau compack kamera terdapat satu menu di panggil ‘Grid’ iaitu garisan melintang dan menegak. Sila rujuk gambar berikut :

Perasan bagaimana 2 garis tegak dan melintang itu berada di dalam framing korang? Then itu lah die RO3… Titik yang di maksudkan ialah, Titik di mana garis tersebut bertemu dan membentuk simpang empat. Jadi leh cuba….

Jadi contohnya kalo korang nak ambil gambar boyfriend ke, girlfriend ke, bini ke, laki ke kan… pastu korang nak memuatkan sekali dengan pemandangan kat belakang korang tu kan. Jangan la letak diorg kat tengah-tengah frame. Letak la tepi sikit… cantik sikit gambar tu dan terjadi la ‘Seni Fotografi’

Lagi satu, kalu korang nak ambil gambar portrait lah kan… Seeloknye, korang compose gambar korang tu supaye bahagian mata subjek korang tu kena pada titik tu. Sebagai contoh  seperti diatas:

This slideshow requires JavaScript.

Walaupun RO3 ni dikatakan Undang-undang . Cuba korang ikut apa yang dicadangkan, ianya mampu memberikan impak yang tinggi dalam gambar korang. Selamat mencuba.

Posted in Uncategorized | Leave a comment

Pakej – Pertunangan

Pakej Pertunangan

2 roll ( 60 keping gambar )

Satu album custom Full Wrapped Hardcover  6 x 8.5 (200gsm paper)

CD or DVD

RM 550

Posted in Uncategorized | Leave a comment